
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Q. What days are Junior Baseball Played on? 
 
A. Little League Major, Junior League, Senior League and U18 junior baseball will be played on 

Sunday mornings. 

Little League minor will be played on a Friday evening 

There will be a charter academy program that will be conducted on Saturday mornings. 

 
Q. What is the Charter Academy? 
 
A. This program is a high level competition.  It will be a competition-based academy program 

that picks the best players from both the Little League and Junior League age groups, in order to 

provide high quality competition games for those players as well as an academy training 

program. The session will be held on a Saturday mornings and will alternate each week from 

either training or playing games against the other charter academy teams. 

The structure of this program will be: 

o 24 players (minimum) selected within each charter for each age group 

o Seven (7) weeks of academy training 

o Two teams of 12 (min) selected to play twelve (12) games against other charters 

 

Updating the way we conduct our competition and adding an academy program that includes a 

competition provides us with the opportunity to better develop our players within the sport.  

This program underpins both the state program and the Aces academy.  

 
Q. What is the cost to participate Charter Academy? 
 
A. The cost to participate in this program is $250. 
 
Note: BV and each of the Charters will endeavor to look at future funding opportunities to keep 
the cost of all Charter programs from 2015 – 16 onwards to a minimum. 



 
 
Q. Who is eligible to participate Charter Academy? 
 
A. Anyone who participate in the Little League Major or Junior League competitions. 
 
Q. Do you have to participate in Charter Academy to be eligible for All-Star selection? 
 
A. No.  
 
Q. Can a player play in two All Star Teams? 
 
A. No. A player can only be selected in one All Star team. 
 
Q. Can a player play in the Junior League Competition and still be eligible for Little League 
major All Star selection? 
 
A. No. A player is not eligible if they participate in any Junior League Games. 
 
Q. Can a player play in the Senior League Competition and still be eligible for Junior League 
All Star selection? 
 
A. No. Baseball Victoria has introduce a local rule that only allows players that participated in 
Junior League Games to be eligible for selection in the charter Junior League All-star team 
 
Q. Can a player play in the U18 Competition and still be eligible for Senior League All Star 
selection? 
 
A. Yes, if a players is age eligible and played in 60 percent (60%) of regular season games in the 
U18 competition. 
 
Q. How many games does a player have to play in the charter league regular season to be 
eligible for All Star Selection? 
 
A. A player is required to play in 60% of the charter league regular season games. 
 
Q. Does the minimum 12 games (per team) Charter League regular season include finals? 
 
A. No. The regular season excludes finals. 
 
Q. Can a player represent Victoria at the National Youth Championship and still participate in 
the Senior League All-Star Team? 
 
A. Yes. A player can represent their charter at the Senior League Championships and represent 
Victoria at the National Youth Championships.  NB: These additional opportunities will incur 
additional expenses for participants/families. 
 



Q. Why is player eligibility more flexible for Junior League and Senior League? 
 
A. Little League International holds Little League Majors competitions as their “flagship” 
program; this being the case, LLI require the application of more stringent player eligibility 
guidelines.   
 
 
Q. What bat can I use? 
 
A. Little League Majors/Minors (LL International restrictions, Rule 1.10) 

It shall be a smooth, rounded stick and made of wood or of a material and color tested and    
proved acceptable to Little League standards. It shall not be more than thirty-three (33) 
inches in length, nor more than two and one-quarter (2 ¼) inches in diameter, and if wood, 
not less than fifteen-sixteenth (15/16) inches in diameter (7/8 inch for bats less than 30”) at 
its smallest part. There are no weight differential restrictions on Little League bats. 
 
Non-wood bats shall be labeled with a BPF (bat performance factor) of 1.15 or less. 

 
Junior League (LL International restrictions, Rule 1.10) 
It shall not be more than 34 inches in length; nor more than 2 5/8 inches in diameter, and if 
wood, not less than fifteen-sixteenths (15/16) inches in diameter (7/8 inch for bats less than 
30”) at its smallest part. All composite barrel bats shall meet the Batted Ball Coefficient of 
Restitution (BBCOR) performance standard, and such bats shall be so labeled with silkscreen 
or other permanent certification mark. 
 
If a 2 ¼ barrel bat has no composite materials, it may be used provided it is labelled with a 
BPF (bat performance factor) of 1.15 or less  

 
Senior League (LL International restrictions, Rule 1.10) 
It shall not be more than 36 inches in length; nor more than 2 5/8 inches in diameter, and if 
wood, not less than fifteen-sixteenths (15/16) inches in diameter (7/8 inch for bats less than 
30”) at its smallest part. The bat shall not weigh, numerically, more than three ounces less 
than the length of the bat (e.g. a 33 inch bat cannot weigh less than 30 ounces.) All bats not 
made of a single piece of wood shall meet the Batted Ball Coefficient of Restitution (BBCOR) 
performance standard, and such bats shall be so labeled with silkscreen or other permanent 
certification mark. 

 
 


